St. Ignatiuskathedraal

St. Ignatiuskathedraal

het St. Ignatiuskathedraal, omringt door hoge wolkenkrabbers

De neogotische St. Ignatiuskathedraal in Shanghai ligt tegen een achtergrond van hypermoderne wolkenkrabbers en wordt nog steeds trouw bezocht. Het is één van de grootste kathedralen in China.

Geschiedenis

Misschien ben je een beetje verbaasd midden in een metropool in het Verre Oosten een prachtige kathedraal aan te treffen, toch heeft het Christendom al een lange geschiedenis hier in de regio. Het Christendom in zuidelijk China schijnt begonnen te zijn met Xu Guangqi (1562-1633), een mandarijn uit de Qing dynastie die de eerste Chinees schijnt te zijn die zich tot het Christendom bekeerde. De kerk wordt dan ook wel de Xujiahui Kathedraal genoemd.

Bekijk nu de beste Shanghai vakantie aanbiedingen

De St. Ignatiuskathedraal werd opgedragen aan Sint Ignatius van Loyola (1491-1556). Het is een ontwerp van de Engelse architect William Doyle maar hij werd tussen 1905 en 1910 gebouwd door Franse Jezuïeten. Tijdens het begin van de Culturele Revolutie raakte de kathedraal ernstig beschadigd, de glas-in-lood ramen werden kapot gegooid en de torens werden afgebroken. De communisten gebruikten de kerk vervolgens als graanopslag. In 1978 begon men aan de restauratie, de torenspitsen werden hersteld en de kathedraal kreeg zijn functie weer terug.

Bezoek de kathedraal

St. Ignatiuskathedraal

De St. Ignatiuskathedraal van binnen




De St. Ignatiuskathedraal biedt plaats aan zo’n 3000 kerkgangers en is gebouwd in de bekende kruisvorm. De klokkentorens zijn bijna 60 meter hoog. In de kerk vallen de 64 ronde, stenen pilaren het eerste op. Als je omhoog kijkt zie je 60 boogramen en 6 roosvormige ramen. Aan de muren om je heen kun je 14 afbeelding bewonderen over het lijden en leven van Jezus. Verder zijn er maar liefst 19 altaars waarvan de belangrijkste in het midden, met een beeld van de Heilige Maria met Jezus in haar armen, gebeeldhouwd werd in Parijs en naar Shanghai werd getransporteerd in 1919.

De kathedraal is alleen op zaterdag van 13.00 – 16.00 en op zondag van 14.00 – 16.00 geopend voor publiek. Maar deze tijden willen nog wel eens veranderen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die rondleidingen geven.