Cultuur van Shanghai

Shanghai heeft de grootste haven van China en is daardoor de belangrijkste handelsstad en het economisch centrum van China. Dit feit heeft in de loop der eeuwen veel aantrekkingskracht uitgeoefend op mensen uit andere delen van China en de rest van de wereld, waardoor de stad tot een multiculturele metropool is uitgegroeid.

De Chinese cultuur

Cultuur van Shanghai

Ontdek de geschiedenis van de cultuur in het Shanghai Museum

De Chinese cultuur heeft uiteraard de grootste stempel op Shanghai gedrukt. Maar ook de Chinese cultuur is eigenlijk niet in 1 kader te plaatsen. China is tenslotte gigantisch groot en omvat meerdere bevolkingsgroepen en diverse minderheidsgroepen. Onder de Chinese cultuur verstaan we dan ook een veelheid aan religieuze gebruiken en tradities. De Han-Chinezen vormen de grootste bevolkingsgroep, maar ook hier zijn onderlinge verschillen in tradities en gebruiken.

Bekijk nu de beste Shanghai vakantie aanbiedingen

Religie

In Shanghai hebben zich naast de aanhangers van Chinese filosofieën en religies zoals voorouderverering, Taoïsme, Confucianisme, Boeddhisme en Islam ook Christenen en Joden gevestigd. Je vindt er dan ook tempels, kerken (zowel katholiek als protestant), moskeeën en synagogen.

Taal

In China worden verschillende talen gesproken, waarvan de sprekers elkaar onderling niet verstaan. In een groot deel van de Volksrepubliek en op Taiwan en in Singapore is het Standaardmandarijn de officiële taal. Maar in en om Hongkong spreekt en schrijft men Standaard Kantonees en in en rond Shanghai spreekt men Shanghainees, dat zich echter niet tot een standaard heeft ontwikkeld.

Communisme

Shanghai wordt ook wel de economische motor van China genoemd. Maar ook veel grote kunstenaars, denkers en andere succesvolle personen komen uit Shanghai. Ook het Chinese communisme heeft er zijn wortels. Chen Duxiu gaf er in 1915 de eerste vorm van het communistische blad “de jeugd” uit. Later werd hij medeoprichter en eerste voorzitter van de Chinese communistische partij.




Multiculturele smeltkroes

Cultuur van Shanghai

De bekende Chinese draak

Al deze factoren hebben hun invloed gehad op de stad en er hun sporen op achtergelaten. We noemden al de aanwezigheid van de verschillende soorten ‘godshuizen’, maar je merkt het ook aan de ontspannen houding van de mensen, de veelzijdigheid aan keukens, musea en bezienswaardigheden.