De Bund

De bund

Het toeristische De bund

De Bund is één van de bekendste bezienswaardigheden van Shanghai. Het is een sfeervolle promenade, met een lang verleden waardoor je er een variëteit aan gebouwen vindt in diverse bouwstijlen. De Bund loopt langs de rivier, vanaf de Baidu brug tot aan Jinling Road en meet zo’n 1500 meter. Op de Bund zelf ervaar je de koloniale sfeer van vroeger en er zijn verschillende toeristische trekpleisters, maar aan de overkant van de rivier staan allemaal wolkenkrabbers waaronder Jin Mao Tower en de Oriental Pearl TV Tower. Een bezoek aan de deze bijzondere plaats vol tegenstellingen is dus zeker de moeite waard!

Bekijk nu de beste Shanghai vakantie aanbiedingen

Geschiedenis

Veel grote steden in China zijn tot bloei gekomen tijdens de koloniale tijd. Het keizerrijk brokkelde meer en meer af en in de loop van de negentiende eeuw namen westerse mogendheden de macht over. Vooral de Britten hebben op veel plaatsen hun stempel gedrukt en dat geldt ook in grote mate voor Shanghai en de Bund. De ligging aan de monding van de rivier de Yangtze heeft er in grote mate aan bijgedragen dat Shanghai in groot tempo groeide en zich ontpopte tot belangrijk handelscentrum. Europese gebouwen schoten uit de grond en veel daarvan bevonden zich aan de Bund.

De bund

De bund overdag

De Bund tegenwoordig
In 2010 vond de Wereldtentoonstelling in Shanghai plaats en speciaal voor die gelegenheid werd de Bund compleet gerenoveerd. Het zelfde geldt voor de koloniale bouwwerken die veelal tegenwoordig ook opengesteld zijn voor publiek. Bezoek je de Bund, ga dan ook zeker eens één van deze gebouwen binnen. Zo is bijvoorbeeld het Peace Hotel, aan weerszijden van Nanjing Road, een echte ‘must see’; de fraaie ontvangsthal en de restaurants zijn toegankelijk voor bezoekers.

Andere bezienswaardigheden op de Bund zijn bijvoorbeeld de ruim honderd jaar oude Waibaidubrug, het voormalige consulaat van Groot-Brittannië, het HSBC-kantoor met de gigantische koepel en binnen een schitterende neoklassieke lobby en het douanekantoor (voor buitenlandse schepen) met de hoge klokkentoren; en helemaal aan het begin van de Bund vind je het voormalige kantoor van Royal Dutch Shell.