Het Shanghai Museum

Shanghai Museum

Het aanzicht van het gebouw is al indrukwekkend te noemen

Midden in hartje Shanghai, aan het bruisende People’s Square, ligt het Shanghai Museum. Het is een plek die je beslist niet over mag slaan tijdens je vakantie in Shanghai. Je vindt hier allerlei voorwerpen uit de Chinese geschiedenis; oude Chinese kunst en gebruiksvoorwerpen. Allemaal prachtige artefacten; van kalligrafie tot beeldhouwkunst en van jade sierraden tot eeuwenoude munten!

Het gebouw

Hoewel niet iedereen het gebouw zelf waardeert, is het wel heel bijzonder om te zien. De bouwstijl is een stylistische weergave van de Taoïstische kijk op de wereld; de ronde koepel moet daarbij de rondgevormde hemel voorstellen en de vierkante basis staat symbool voor het land.

Bekijk nu de beste Shanghai vakantie aanbiedingen

Het Shanghai Museum omvat maar liefst elf galerijen met vaste tentoonstellingen en drie hallen waar regelmatig tijdelijke tentoonstellingen zijn. Zo is er een galerij met oude beeldhouwwerken waarvan erg veel Boeddhistische beelden. Ook de hal met bronzen vazen is erg indrukwekkend om te zien; ruim 400 bronzen vazen uit o.a. de Shang- en de Zhoudynastie en talloze andere bronzen kunstvoorwerpen. Verder kun je in het museum ook schitterende Chinese meubels uit de Ming- en de Qingdynastie (1368 – 1911)bewonderen.

Chinese munten

Shanghai museum

Eén van de kunstwerken

Het Shanghai Museum heeft ook een fantastische collectie Chinese munten. In China gebruikte men al in een heel vroeg stadium geld. De tentoonstelling met munten laten de ontwikkeling van de munt in China, en later het papiergeld, in de loop der eeuwen goed zien. Maar je ziet er ook buitenlands geld dat via de vele internationale handelsroutes in China terecht is gekomen.
Culturen

China is een gigantisch groot land en kende daardoor (en nog steeds) vele etnische groepen. In de galerij met de tentoonstelling over deze bevolkingsgroepen krijg je daar een goed beeld over. Zo kun je er diverse voorbeelden van de traditionele klederdracht bewonderen.

Openingstijden en tickets

Je kunt het museum eenvoudig bereiken met de metro, halte People’s Square, uitgang 1. Het museum is gevestigd in het park. Het Shanghai Museum is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 en de toegang is gratis!