Jade Boeddha Tempel

Jade Boeddha Tempel

De witte liggende Boeddha

Hoewel de Jade Boeddha Tempel nog niet zo heel oud is, is het toch een mooie en rustgevende plek om te bezoeken. De tempel omvat twee grote Boeddha beelden die eind 19 e eeuw door de monnik Huigen uit Burma zijn meegebracht. De klassieke architectuur met de rijk versierde hallen maakt de tempel een unieke plaats en een oase van rust in het druk en moderne stadsgebeuren.

Geschiedenis

De tempel stamt uit 1882. Een eerste tempel werd gebouwd voor de twee beelden die Huigen uit Birma had meegebracht. Helaas werd deze tempel verwoest tijdens de revolutie die de Qing dynastie tot zijn einde bracht. De Boeddhabeelden werden gelukkig gespaard en later, in 1928, werd de tempel weer opgebouwd.

Bekijk nu de beste Shanghai vakantie aanbiedingen

Jade Boeddha Tempel

Indrukwekkende beelden in het Jade Boeddha Tempel

De twee kostbare beelden zijn ware kunstwerken en zijn gehouwen uit witte jade. Door die witte kleur krijgen de beelden een bepaalde schoonheid en ‘heiligheid’. De zittende Boeddha is 1,9 m hoog en zo’n 1000 kilo zwaar en is ingelegd met edelstenen. Het andere beeld is 96 cm lang en beeldt Boeddha liggend op zijn zij af, wat de toetreding tot het Nirvana symboliseert. Er is nog een andere liggende Boeddha in de tempel; een beeld van 4 meter lang en is afkomstig uit Singapore. Verder zijn er ruim 7000 Dazang soetra (Boeddhistische teksten) en oude schilderingen te zien, verdeeld over de diverse hallen.
Andere schatten in de tempel zijn een bronzen beeld van Skyamuni uit de Mingdynastie, een houten beeld van Guanyin uit de Mingdynastie, een Boeddha-arts uit de vijfde eeuw, schriftrollen uit de Tangdynastie en een compleet Boeddhistische canon uit 1890.

Bezoek aan de Jade Boeddha Tempel

De tempel werd in 1979 volledig gerenoveerd en wordt nog steeds bewoond door monniken. Zij verzorgen niet alleen de religieuze aangelegenheden, maar zorgen ook voor het onderhoud van de tempel en leiden de toeristische zaken. Een toegangsbewijs kost RMB 20 en de Jade Boeddhatempel is dagelijks geopend van 08:00 tot 16:30 uur.